3 myter om krediter som du bör ha koll på

Det är lätt att lockas av snabba erbjudanden om delbetalning och krediter. Men krediterna blir ofta en dyr historia som är svår att ta sig ur. Här är 3 myter om krediter som du inte bör gå på.

1. Avbetalning är alltid en bra deal

Det är smart att få hem en vara från en webbutik först för att prova den innan man betalar. Då finns möjlighet att skicka tillbaka varan om den inte passar och slippa ligga ute med pengar. Men, det är bara en bra idé om man betalar hela beloppet i tid, annars börjar avgifterna och räntorna hopa sig. Man erbjuds ofta att dela upp betalningen och det kan bli en dyr historia, även så kallade räntefria avbetalningar kommer nästan alltid med avgifter och gömda kostnader som gör att varan snabbt blir dyrare än den blivit om du betalat direkt. Fundera ordentligt innan du binder upp dig på avbetalning – går det att vänta med köpet till du har sparat ihop pengarna?

2. Alla måste ha ett kreditkort

När du handlar med ett kreditkort betyder det att du tillfälligt lånar pengar av någon annan, vanligtvis en bank eller ett låneinstitut. Du betalar sedan hela eller delar av köpet när din kreditkortsräkning kommer. För att det ska bli vinst för långivaren har de knutit en relativt hög ränta till kortet.

Om du inte betalar av din kredit när du får din räkning skjuts återstående del av skulden upp till nästa månad inklusive ränta. Många tror att alla behöver ett kreditkort för att kunna betala oförutsedda utgifter men det blir snabbt en dyr fälla om man inte betalar i tid. Har du istället en buffert att ta av vid oförutsedda utgifter riskerar du inte att hamna i fällan.

3. Det är svårt att betala sig ur kreditfällan

Eftersom räntorna snabbt växer till sig kan det kännas som en omöjlighet att betala sig ur sin kreditfälla. Har man flera olika krediter och smålån samtidigt kan det bli övermäktigt. Men, genom att samla alla smålån och krediter i ett enda lån kan man få ner både den effektiva räntan och antalet räkningar att hålla reda på.

För att göra det tar man helt enkelt ett privatlån att betala av kreditskulderna med. Sedan betalar man bara av privatlånet. Hos Lendify lånar privatpersoner av varandra utan mellanhänder. De erbjuder fördelaktiga räntor eftersom de har låga omkostnader och skippar mellanhänderna.

Lojala och skötsamma låntagare kan dessutom sänka räntan ännu mer med hjälp av lojalitetsprogrammet Lendify Rewards, i takt med att du betalar av lånet i tid får du poäng som sedan sänker räntan.

Se hur mycket du kan spara varje månad genom att samla din lån hos Lendify