tips för en bra ekonomi

Under sommaren blir det lätt oreda i ekonomin. Budgeten lämnas hemma tillsammans med rutinerna och till slut är det svårt att få en överblick över utgifterna. Med fem enkla steg får du en höstfräsch ekonomi.

1. Ta reda på hur det ligger till

Börja med att få en bra överblick över läget. Gör en budget med dina inkomster och utgifter, räkna så noga som möjligt. Det finns bra hjälpmedel på nätet, sök på ”budgetmall” så kommer flera alternativ upp, välj den som passar dig bäst. I kombination med informationen på kontoutdraget kommer du snart att få en bra insikt i hur det ligger till.

2. Sänk kostnader och öka inkomster

När du vet hur din ekonomi ser ut kan du överväga olika alternativ. Du bör fundera på vad som blir mest lönsamt för dig. Börja med att skära ner på fasta kostnader och abonnemang du inte använder. Du kanske klarar dig utan tv-tjänster, ljudböcker och kan se över och förhandla elavtal och försäkringar.
Du kan också rensa ut och sälja sådant som du inte använder. Antagligen har du saker värda tusentals kronor i skåpen som du kan göra dig av med.

3. Samla dina lån och krediter

Blir utgifterna fortfarande för höga, trots alla åtgärder? Har du många smålån och krediter? Då är det en bra idé att samla dem i ett lån hos Lendify. Genom att samla lån och krediter i ett enda lån med lägre ränta sänker du månadskostnaderna ytterligare. Lendifys kunder, som samlar sina krediter hos dem, sänker sina månadskostnader med 1 950 kronor i snitt.

4. Förnya din vardagsbudget

Nu när du har gjort förändringar i ekonomin är det dags att göra en ny budget. Det är viktigt att den är ärlig och går ihop. Räkna till exempel inte med att du ska laga matlåda varje dag om du vet att det inte kommer att hända. Sätt istället rimliga mål som du kan höja efter hand (om du vill).

5. Utvärdera efter 3 månader

Efter tre månader kan du se om du hållit din budget och justera den om du behöver. Efter ytterligare ett år har du förhoppningsvis betalat av så mycket på skulderna att det är dags att göra en ny budget.

Här kan du läsa mer om att samla lån hos Lendify.