Bra budget för ditt hushåll

En bra budget hjälper dig hålla ordning på finanserna. Men beroende på vilken livssituation du är i kommer fördelningen mellan inkomster, utgifter och sparande variera. Här hjälper vi dig sätta upp bästa budgeten efter din situation.

Det viktigaste är att göra en budget som går ihop – att utgifterna matchar inkomsterna och att du dessutom sparar varje månad. Beroende på din livssituation och inkomst kommer sparandet variera i storlek. Hur bör du sätta upp din budget?

Budget för student

Det kanske är nu du gör din första budget – jättebra! Trots att inkomsterna är knappa och det mesta består av lån, det vill säga inte är reell inkomst, är det bra att lära sig att få ihop ekonomin. Bena ut vad dina fasta kostnader är så som boende, försäkring och telefon. Se sedan hur mycket du kan lägga på mat, kurslitteratur och konsumtion. Antagligen kommer du märka att budgeten inte går ihop så försök att jobba lite extra för att höja inkomsten. Försök även få till ett sparande, det är viktigt att få rutin på det, även om det bara är några slantar i månaden.

Budget för singel

Du bör ha samma fördelning i budgeten som studenten med skillnaden att du som arbetar och har en lön kan spara mer. Alla poster är antagligen högre, du har högre boendekostnader och högre levnadskostnader men du tjänar också mer så det är inga problem så länge du inte glömmer att spara mer. Sätt upp både ett buffertspar och ett långsiktigt sparande.

Budget för par utan barn

Ni är på toppen av näringskedjan, så kallade Dinks – dubbla inkomster och inga barn. Självklart ska ni passa på att resa och göra härliga saker tillsammans men kom ihåg att ni aldrig kommer ha det så bra ekonomiskt som ni har nu. Ni har höga inkomster och låga fasta utgifter, njut mycket men spara också mycket. Öka ert sparande rejält, både buffertsparandet och det långsiktiga sparandet. Om ni planerar att skaffa barn i framtiden är det jättebra att spara för att sedan kunna dryga ut föräldrapenningen.

Familjebudget

Era utgifter har ökat markant sedan ni var Dinks. Du kanske har skaffat ett större boende, en bil och det är dessutom fler personer i familjen. De fasta utgifterna kommer att äta upp en större del av inkomstkakan men oroa dig inte, sänk den övriga konsumtionen och justera sparandet så att budgeten går ihop. Du kommer inte att kunna spara lika mycket som du gjort tidigare och det är helt i sin ordning. Men försök att upprätthålla något slags sparande till dig själv och sätt upp ett litet sparande till barnen om du har råd.

Budget för pensionärer

Förhoppningsvis har du en till period som Dink innan du går i pension. Barnen har flyttat ut men du och din partner arbetar fortfarande i några år. Passa på att höja sparandet igen så att ni har en bra sparpott att börja plocka ur vid pensionen.

Tänk på att ni inte kommer att vilja sänka er levnadsstandard när ni går i pension utan kommer vilja fortsätta leva ett gott liv. Därför är det viktigt att ha egna sparade pengar att dryga ut pensionen med. Som pensionär kan du än en gång göra budgeten efter studentens proportioner – anpassa utgifterna efter inkomsterna och försöka upprätthålla ett litet sparande för sakens skull. Om du har tagit diverse lån och krediter under resans gång är det ett utmärkt tillfälle att samla lån och på så sätt kunna spara mer pengar.

Läs mer om att låna och spara pengar hos Lendify.