Ett billigt lån - vad är det?

Alla lån har olika kostnader för ränta och amortering. För att ta reda på vad som är ett bra lån och inte behöver du jämföra olika alternativ, samt räkna in alla tillhörande kostnader. Så här kan du få fram de faktiska kostnaderna för ett lån, och på så vis ta reda på vad som är egentligen är billigt.

Att låna pengar är oftast en djungel då det finns flera olika banker och långivare som är villiga att låna dig pengar när du behöver. Alla erbjuder olika räntor och löptider, vilket gör att det faktiskta priset för lånet kan se väldigt olika ut beroende på var du lånar pengar.

Skillnad på nominell och effektiv ränta

När det kommer till att låna pengar brukar man prata om nominell och effektiv ränta. Den nominella räntan är vad räntan faktiskt ligger på, medan den effektiva räntan även har tagit hänsyn till övriga lånekostnader som uppläggningskostnad och aviseringskostnader.

Om du exempelvis ska låna pengar till en båt så tar du ett så kallat privatlån, eller blancolån som det också heter. Här kan räntan aldrig bli fast eftersom banken eller långivaren saknar säkerhet för lånet, du slipper alltså pantsätta båten för att få låna pengar. Istället för fast ränta så följer blancolånsräntan Riksbankens styrränta, reporäntan. 

Tar du istället ett bolån så har banken eller långivaren själva bostadens som säkerhet om du av någon anledning inte skulle kunna betala av ditt lån. Det gör att räntan blir lägre och kan bindas, eftersom bostaden pantsätts. Alla banker och långivare erbjuder olika räntor, så det bästa när du behöver låna pengar är att jämföra flera olika aktörer för att se var du får bäst erbjudande. De flesta bolånekunder väljer idag en rörlig ränta, vilket har visat sig varit lönsamt historiskt sett.

Räkna ut den effektiva räntan

Som ett exempel säger vi att du vill låna 100 000 kronor. Du blir erbjuden en ränta på 8 procent och lånet ska betalas av varje månad. Inklusive uppläggningsavgift och aviseringskostnader landar den effektiva räntan på 14 procent. För att räkna ut årskostnaden för lånet tar vi lånebeloppet gånger den effektiva räntan, alltså 100 000 x 0.14 = 14 000 kronor. En summa på 14 000 kronor är alltså vad det årligen kostar dig att ta ett lån på 100 000 kronor med en effektiv ränta på 14 procent. Därtill behöver du såklart betala tillbaka själva lånet också, vilket kallas amortering.

Vad som är ett billigt lån är alltså svårt och säga eftersom det beror på vilken typ av lån du ska ta, men något du alltid ska tänka på är att räkna in alla olika kostnader när du gör en låneberäkning.

Hos Lendify har du möjlighet att sänka din ränta genom lojalitetsprogrammet Lendify Rewards, där du kan samla poäng för varje gång du är en skötsam kund som betalar dina fakturor i tid. Poängen kan du byta in mot sänkt ränta, betalningsfria månader eller välja att placera pengarna i ett investeringskonto direkt hos Lendify.