Så får du ordning på ekonomin efter semestern

Lata dagar med restaurangbesök, utlandsresor och några öl på en uteservering. Sommaren och semestern är fylld av härliga saker – som ofta lämnar ett tomt konto efter sig. Så här får du ekonomin på fötter igen efter semestern.

Oavsett om man innan sommaren gjorde en budget för semestern eller inte så går det ofta mer pengar än vad man egentligen har tänkt. Månaderna efter semestern är den tid på året då flest svenskar har problem med privatekonomin. Under semestern vill vi unna oss både goda måltider och upplevelser och även små saker som en glass på stranden och en kaffe på stan kan till slut skapa stora hål i plånboken.

Men oroa dig inte, det finns sätt att få ordning på ekonomin igen. Det första och viktigaste är att ta kontroll över utgifterna och göra en budget för fasta kostnader. Sedan är det dags att kolla vilka saker som du kan dra in på. Uteluncher kan bytas mot matlåda, bil eller kollektivtrafik mot cykel och kanske går det att sälja något i den överfulla garderoben? Genom att minska på onödiga småinköp får du i slutändan bättre ekonomi; en kaffe om dagen för 30 kronor blir nästan en tusenlapp i månaden.

”Sänkte kostnaderna med 8000 kronor”

Men det är lätt att vara efterklok, om du ändå har finansierat sommarens nöjen med dyra delbetalningar och krediter så finns det sätt att rädda upp ekonomin. Räntorna är ofta väldigt höga och du tjänar på att samla dina krediter hos en långivare med lägre ränta och bättre villkor.

Sussie och hennes sambo valde att samla sina lån och krediter hos Lendify, som är Sveriges ledande aktör för personlån. Där lånar du av andra privatpersoner i en smidig process med bättre villkor och lägre ränta.

– Lendify kunde erbjuda mig en lägre ränta. Vi sänkte hushållets kostnader med 8000 kronor i månaden, säger hon.

65 procent av Lendifys låntagare samlar sina skulder för att sänka sin ränta och sin månadskostnad. I snitt sparar de 1950 kronor i månaden.

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att bidra till att förbättra den ekonomiska situationen för våra kunder, säger Erik Wikander, marknadschef på Lendify.

Testa hur mycket du kan sänka din månadskostnad genom att samla lån och krediter hos Lendify