Många små utgifter som läggs på hög kan lätt bli till flera tusenlappar i månaden. Men både små och stora utgifter går att spara pengar på. Därför har vi samlat 15 smarta och lätta tips som hjälper dig att spara pengar i vardagen. 

Spara pengar på mat

 1. Storhandla
  En välkänd pengatjuv när det gäller att köpa mat är att småhandla, speciellt när du är hungrig. Hem kommer du med en matkasse med dyra varor som är svåra att kombinera till flera måltider. Gör en veckoplanering över dina måltider istället, skriv en inköpslista och storhandla en gång i veckan. På så sätt minskar du också risken för onödigt matsvinn.
 1. Utnyttja rabatter och erbjudanden
  De flesta matbutiker har sina egna appar där du hittar deras aktuella erbjudanden och rabatter. Passa på att utnyttja dessa i matbutiken där du brukar handla. Hittar du varor till extrapris som du inte hinner äta upp, fundera över om de går att frysa in.
 1. Ta med matlåda
  Ett klassiskt och effektivt spartips! För är det något du kan spara in pengar på är det genom att skippa den dyra utelunchen och ta med matlåda istället.
 1. Skippa take away-kaffet och flaskvattnen
  Ett snabbt och enkelt sätt att spara pengar i vardagen är att minska de onödiga inköpen. Till dessa hör helt klart take away-kaffet på vägen till jobb eller skola och den där flaskan med vatten du köper när du är paniktörstig. Visst kan det vara härligt att unna sig ibland men det blir lätt en vana. Vatten finns gratis i kranen och kaffet brygger du lätt själv och tar med i en termos eller dricker på jobbet om de erbjuder det.
 1. Öppna frys och skafferi
  Det är lätt att glömma att du förmodligen redan har massa mat hemma. Genom att ta en titt i frys och skafferi kan du säkert hitta ingredienser till många måltider, utan att behöva spendera en krona.

Spara pengar på shopping

 1. Planera dina inköp
  Skriv en lista över det du verkligen behöver, allt ifrån kläder till dyrare saker, och håll dig till den. På så sätt undviker du onödiga impulsköp och sparar pengar.
 1. Jämför priser
  Ska du göra ett dyrare inköp? Ett bra spartips är att jämföra priser innan du slår till. Det finns många sajter som jämför olika butiker med varandra så se till att läsa på innan du handlar.
 1. Handla second hand
  Om du ska handla, fundera över om det du är ute efter verkligen behöver vara nytt. Allt ifrån kläder till tv-apparater säljs second hand, både online och i butik, och det går att göra riktiga fynd. Bra för både plånboken och miljön!
 1. Byt saker med dina kompisar
  Den där tröjan som din kompis tröttnat på för längesedan kanske skulle passa utmärkt i din garderob istället? Anordna en klädbytardag med dina vänner och familj och shoppa i varandras garderober. Och varför låta det stanna vid kläder? Det finns säkert andra saker i era hem som ni också kan byta med varandra.
 1. Låna på biblioteket
  Visst kan det vara härligt att ha en full bokhylla men i ärlighetens namn, hur många böcker läser du mer än en gång? Låna dem på biblioteket istället! Där finns ett enormt utbud och det är helt gratis (så länge du lämnar tillbaka böckerna i tid).

6. Beställ gratissaker
Beställ en prenumeration på en tidning där de skickar med produkter gratis och säg sedan upp prenumerationen. Det finns ofta erbjudanden med t.ex. porslin och glas. Totaltkostnaden för tidning plus produkter är som regel billigare än vad det hade varit att köpa produkterna i affären.

Spara pengar på fasta utgifter

 1. Se över dina abonnemang och prenumerationer
  Det är lätt hänt att samla på sig abonnemangstjänster där pengarna dras automatiskt varje månad utan att du tänker på det. Men läser du verkligen den där tidningen du får varje månad? Kollar du på alla tv-kanaler du har? Och behöver du verkligen alla streamingtjänster? Att se över dina abonnemangstjänster är ett enkelt spartips där du snabbt kan spara flera hundralappar i månaden.
 1. Säg upp hemtelefonen
  Om du har en hemtelefon finns det all anledning att fundera över om du verkligen behöver den. Passa samtidigt på att se över avtalet för din mobiltelefon, kanske finns det ett annat abonnemang som är mer fördelaktigt för dig.
 1. Slopa fakturaavgifterna
  Faktura- och aviavgifter är riktigt onödiga utgifter, speciellt när de flesta bolag erbjuder e-faktura och autogiro till ingen kostnad alls. Nästa gång räkningarna dimper ned i brevlådan, se till att lägga över dem på e-faktura eller autogiro.
 1. Granska dina försäkringar
  Med jämna mellanrum kan det vara bra att se över sina försäkringar. Kanske kan du få bättre villkor hos ett annat bolag? Vissa försäkringsbolag ger även rabatt ju fler försäkringar du har hos dem. 
 1. Samla dina lån
  Har du kreditkort eller blancolån hos flera olika långivare? Ett enkelt sätt att spara pengar är att samla dina lån i ett och samma. På så sätt kan du också sänka din ränta och månadskostnad och därmed spara pengar.

Läs mer om att samla dina lån eller se hur mycket du kan spara genom att samla dina lån hos Lendify