Kvinna lånar pengar utan banken med mobil

De flesta som behöver låna pengar vänder sig till banken. Men det finns smartare och enklare sätt att låna pengar – med bättre villkor och lägre ränta.

Att ta ett lån har sedan länge varit synonymt med att kontakta en bank eller nischbank som tjänar stora summor på att låna ut pengar till privatpersoner. Alla som någon gång har ansökt om ett blancolån vet att det kan vara krångligt att ansöka och ta ett antal bankdagar innan pengarna finns på kontot efter att lånet har blivit beviljat. Räntorna på den här typen av lån är oftast höga och villkoren dåliga.

Tidigare har banken varit det enda alternativet, men i dag när det finns utmanare till bankerna finns det inte längre någon anledning att hålla sig kvar vid dåliga villkor och hög ränta. Ett fenomen som de senaste åren har vuxit i stora delar av världen är så kallade peer to peer-lån, där man lånar pengar av andra privatpersoner. Lendify är den största aktören i Sverige och en av de största spelarna i Europa. De har sedan starten 2014 lånat ut över en miljard kronor till svenskar som vill få bättre villkor på sina lån.

Så lånar du utan banken

Allting sköts digitalt. Du ansöker om lån på två minuter via webbplatsen och får svar direkt, oavsett om det är kväll eller helg. Hur mycket du får låna beror på din ekonomiska situation, och den avgör också vad du får för ränta på ditt lån.

Eftersom Lendify endast tillhandahåller plattformen som kopplar ihop dig som låntagare med de som lånar ut pengar kan de erbjuda bättre räntor och villkor för lånen. Deras låntagare har i snitt lyckats sänka sin månadskostnad med 1950 kronor jämfört med sina gamla lån.

– Genom att inte ha dyra bankkontor eller it-system sparar vi pengar, och det betyder att våra kunder kan spara pengar, säger Erik Wikander, marknadschef på Lendify.

Ger kunderna bättre ränta

I stället för att göra en vinst på räntan, som de traditionella bankerna gör, tar Lendify en avgift för att koppla ihop en kund som vill låna med en kund som vill investera.

– Vårt uppdrag går ut på att sänka bankernas marginaler och ge kunderna bättre ränta genom en effektivare modell för lån. Vår resa har bara börjat och vi kommer inte att vara nöjda innan vi har lyckats sänka kostnaderna för en majoritet av alla som har dyra blancolån från nisch- eller storbankerna, avslutar Erik Wikander.

Dessutom har Lendify ett unikt lojalitetsprogram (Lendify Rewards) där kunderna samlar poäng som kan bytas in mot sänkt ränta. På så vis får alla skötsamma kunder som betalar sina räkningar i tid, sänkt ränta efter 3-4 månader.

Ansök om ett lån idag och se vilken ränta du kan få