Låna pengar utan banken

Det finns olika skäl till att man behöver låna pengar. Det finns också alternativ till traditionella banklån – ofta med bättre ränta och villkor. Här berättar vi hur det fungerar.

Så kan du låna pengar utan banken

En renovering hemma, köpa en ny bil, lösa dyra krediter eller samla smålån med hög ränta. Det kan vara några av anledningarna till att vilja låna pengar. Gemensamt för alla anledningarna är att det går att hitta alternativ till bankernas blancolån, det vill säga lån utan säkerhet. Storbanker och nischbanker har länge haft monopol på den här typen av lån, men i dag finns det alternativ som ger möjlighet till både bättre ränta och villkor.

Ett allt vanligare alternativ är att låna pengar av privatpersoner. Lendify är Sveriges största marknadsplats för lån och erbjuder just lån mellan privatpersoner till schyssta villkor och bra ränta.

– Vårt mål är att hjälpa svenskarna att få en smartare ekonomi tillsammans. Hos oss kan du låna till det du behöver. Många lånar för att samla andra lån och sparar tusenlappar varje månad. Vi har även många som lånar för att köpa ny bil eller båt, renovera hemma, åka på semester eller gifta sig, säger Erik Wikander, marknadschef på Lendify.

Hur går det till att låna utan banken?

Hela processen är digital och du ansöker enkelt om ett lån via Lendifys hemsida. Då görs en kreditbedömning av dig som avgör om din ansökan blir godkänd och ligger till grund för den ränta som du sedan kommer att få på ditt lån om du blir godkänd. Grundkraven för att få låna behöver du vara över 18 år, inte ha några betalningsanmärkningar, tjäna minst 180 000 kronor på ett år samt vara svensk medborgare. Själva ansökan tar bara två minuter och om du blir godkänd kan du få pengarna utbetalda direkt, oavsett om det är vardag eller helg.

– Lendify är ett modernt bolag på så vis att vi har en digital process, smarta lösningar och inga dyra bankkontor. Det betyder att vi har låga kostnader för att driva bolaget och vi kan därför hålla räntorna låga, säger Erik Wikander.

Rabatt på räntan

En annan fördel med Lendify är att det faktiskt går att påverka sin ränta genom lojalitetsprogrammet Lendify Rewards.

– Genom Lendify Rewards får du förmåner som exempelvis sänkt ränta. Du samlar poäng genom att betala dina räkningar i tid, och poängen kan du sedan byta mot upp till en sjättedel av räntan i rabatt. Alla våra kunder blir medlemmar i Lendify Rewards, säger Erik Wikander.

Hur tjänar då Lendify pengar till skillnad från bankerna?
– Banker tjänar främst pengar på att ta privatpersoners sparpengar där de får en låg ränta (just nu oftast 0%), låna ut dem till en högre ränta och behålla hela vinsten själva.
Vi har en mer transparent avgiftsmodell där våra investerare betalar en serviceavgift.