Därför tjänar du pengar på att vara otrogen mot banken

Bara för att du har lönekonto och bolån i en bank finns det ingen anledning att ha alla banktjänster där. Istället är det bättre att se till att alla delar av plånboken mår bra och skaffa så bra villkor som möjligt.

Det finns inte längre någon anledning att samla alla bankärenden i en enda bank. Det finns stora pengar att tjäna på att byta från en bank med dåliga räntor och villkor till en där de är bättre.

Det gäller sparande och investeringar, men det gäller också lån. Tidigare har banken varit det enda alternativet för seriösa lån, men så är det inte längre. I dag finns det utmanare på lånemarknaden som är både seriösa och bra för din plånbok, så varför betala onödigt mycket för något som du inte är nöjd med?

Vad finns det för alternativ till banken?

Det är inte svårt att vara otrogen mot banken. Genom att se över din ekonomi regelbundet och jämföra olika banker och långivare med varandra får du en bild av vad som kan förbättras.

Om du exempelvis har flera olika lån och krediter med dyra avgifter och hög ränta kan du samla dem i ett lån hos en långivare med bättre villkor. Hetast på lånemarknaden är peer to peer-lån där du lånar av privatpersoner i stället av en bank – och fördelarna är många. Bankerna tjänar pengar på vinsten av räntan som du betalar på pengarna du har lånat. De sitter dessutom ofta på gamla och dyra it-system som de måste bekosta. Och de som får betala är bankkunderna, genom högre räntor.

– Banken har en drivkraft att tjäna maximalt med pengar på sina räntor. Det man kanske inte förstår är hur mycket pengar bankerna verkligen tjänar. Räntorna är just nu all time low samtidigt som bankernas vinster är all time high, säger Erik Wikander, marknadschef på Lendify.

Peer to peer-lån

Lendify är störst i Sverige på peer to peer-lån. Allting sköts digitalt via deras plattform, helt utan mellanhänder, och de kan därför ge dig bättre ränta och villkor på ditt lån.

– Genom att inte ha dyra bankkontor eller IT-system sparar vi pengar, och det betyder att våra kunder kan spara pengar, säger Erik Wikander.

Lendify erbjuder dessutom ett lojalitetsprogram, Lendify Rewards, där du får ännu lägre ränta i takt med att du betalar av lånet. Det enda du behöver göra är att sköta betalningarna på lånet i tid.

Många som lånar pengar via Lendify lånar till renovering eller bröllop, men 65 procent av deras kunder använder tjänsten för att samla dyra lån och krediter. De sänker i snitt sin månadskostnad med 1950 kronor genom att samla sina lån och har dessutom bara en betalning att hålla koll på.

– Vi brinner för att skapa bättre villkor för våra låntagare. Vi tror på att ge tillbaka makten till kunderna samtidigt som vi förbättrar deras ekonomiska situation, utan att blanda in banken. Genom att låna av varandra får vi en smartare ekonomi tillsammans.

Fakta – Så funkar Lendify

  • Lendify är en digital plattform som kopplar samman privatpersoner som vill låna och låna ut pengar.
  • Du ansöker om lånet digitalt med hjälp av BankID. En grundlig kreditprövning görs och du får besked på din ansökan inom några minuter.
  • Eftersom Lendify arbetar med direktutbetalningar kan du ha pengarna på kontot direkt om ditt lån blir beviljat, och slipper vänta flera bankdagar.
  • För att ansöka om ett lån måste du uppfylla några grundläggande krav. Du måste till exempel vara 18 år, svensk medborgare och tjäna minst 180 000 kronor om året. Du får inte heller ha några betalningsanmärkningar.

Låna pengar via peer to peer-lån