Så kan du spara pengar till kontantinsatsen till din nya bostad

Att köpa en egen bostad är en milstolpe i livet. Oavsett var eller av vem du lånar pengar behöver du betala den så kallade kontantinsatsen själv, antingen via lånade eller sparade pengar. Så här kan du maximera ditt sparande och säkra kontantinsatsen.

När du köper bostad behöver du kunna betala minst 15 procent av lånet kontant. Den regeln är lagstadgad och gäller oavsett var du lånar pengar till din bostad. Ju dyrare bostad – desto dyrare insats. Vet du redan nu att du i framtiden kommer att köpa en bostad kan det vara bra att börja spara till kontantinsatsen i god tid. Hur mycket pengar du behöver beror förstås på vad bostaden kostar.

Placera i sparkonto

Det finns flera sätt att spara pengar, och att dessutom få dem att växa under tiden. Det vanligaste sättet är att öppna ett sparkonto hos banken där du gör dina övriga bankärenden. Oftast kan bankerna erbjuda en sparränta som innebär att pengarna växer i takt med att du sparar pengar i ett sparkonto, men just nu är sparräntan rekordlåg. Det innebär att de pengar du placerar i bankens sparkonto inte kommer att växa och bli mer värda över tid.

Förutom sparkonto hos banken kan du välja att placera dina pengar i aktier eller fonder. Aktier är förknippat med hög risk och du kan lika väl förlora som tjäna igen de pengar du investerar. En fond äger istället flera olika aktier vilket sprider ut riskerna, och en av fördelarna är att du kan investera väldigt låga belopp och ändå gå med vinst.

Investera i peer to peer-lån

Ett annat sätt att spara pengar och se den öka i värde är att investera i peer-to-peer lån. Via en plattform matchas människor som har pengar med människor som behöver pengar, helt enligt modellen delningsekonomi. På så vis kan du investera pengar i ett konto hos en aktör som placerar dina pengar åt dig. Du väljer själv vilken risk du vill ta och vilken horisont du vill investera på, alltså när du får tillbaka dina pengar och din avkastning (räntan). Om du investerar pengarna i Lendifys Autoinvestkonto återinvesteras pengarna automatiskt. Pengarna du får in investeras alltså på nytt och på så sätt uppstår ränta på ränta-effekten vilket kan ge maximal avkastning på dina sparade pengar.

Oavsett hur du väljer att spara – försök hitta billiga nöjen och lev ekonomiskt oavsett inkomst. Tjänar du mer pengar är risken att du gör av med mer pengar, även om du skulle kunna spara undan en stor del av de pengarna du förbrukar. Tänk ekonomiskt och ha ett mål i sikte så brukar sparandet gå bättre.

Lär dig mer om sparande i Lendify och Börshajens Ekonomiskola