den enkla tjänsten som din bank är livrädd för

Banker och kreditinstitut tjänar enorma summor på dina lån och krediter varje dag.
Nu utmanas de av nya aktörer som erbjuder lån utan att involvera bankerna.
Hetast på marknaden är person-till-personlån (peer to peer-lån) – där du lånar av andra privatpersoner.

Det är ingen hemlighet att bankerna har stora marginaler på lån och krediter. Tidigare har det varit svårt att som privatperson komma runt bankernas dyra erbjudande. Men nu har de nya utmanarna börjat etablera sig på allvar.

Låntagarna sparar tusenlappar varje månad

– Banken har som drivkraft att tjäna maximalt med pengar på sina räntor. Det man kanske inte förstår är hur mycket pengar bankerna verkligen tjänar. Räntorna är just nu all time low samtidigt som bankernas vinster är all time high, säger Erik Wikander, marknadschef på Lendify.

Utmanaren Lendify grundades 2014 och har sedan dess hjälpt sina låntagare att spara tusenlappar varje månad. Genom att samla dyra lån och krediter hos Lendify till en bättre ränta sparar hushållen i snitt 1950 kronor i månaden.

En del av den globala delningsekonomi-trenden

Lendify erbjuder så kallade ”person-till-person-lån” eller ”peer to peer-lån”. Dessa lån har inga banker eller kreditinstitut som mellanhänder. Det är istället privatpersoner med pengar över som lånar ut till privatpersoner som behöver låna. Lendify utmanar de traditionella bankerna med lägre vinstmarginaler. De har dessutom minimerat sina kostnader genom att vara helt digitala och kan därför erbjuda låntagarna bästa möjliga ränta.

Peer to peer-lån är en del av den större trenden med tjänster som skapar en så kallad delningsekonomi. Med digital teknik ges kunderna kostnadsfördelar, transparens och bättre villkor.

Trenden har vuxit snabbt, framförallt i USA och Storbritannien, och inkluderar flera branscher inte bara bank och finans. Om du till exempel har hyrt ett semesterboende genom tjänsten AirBnB eller åkt med Uber är du redan en del av delningsekonomitrenden. Kort och gott inkluderas alla tjänster där en person hyr eller lånar ut något till någon annan utan mellanhänder.

Lendify ger makten till kunderna

De traditionella bankerna ser oroligt på utvecklingen. De är vana vid att kunna erbjuda 0 procent i sparränta och sedan låna ut spararnas pengar till flera procent högre ränta. De får därför hela kakan själva. Lendify har en annan vision, de som lånar ut sina pengar får ta del av den vinst som bankerna tidigare var ensamma om samtidigt som låntagarna erbjuds lägre räntor på sina lån. På så sätt återges makten till kunderna.

– Vi har en helt annan modell än bankerna – den betyder att vi inte behåller vinsten på räntan och tar för oss som bankerna gör, utan endast en avgift för att koppla ihop en kund som vill låna med kund som vill investera. Det är det som gör att vi kan erbjuda bättre villkor. Och vi gör det på kundernas villkor, säger Erik Wikander.

 

Se hur bra ränta du kan få på ditt lån