Lånet med bäst ränta – så går det till

Ett privatlån kan gå till en renovering hemma, bröllopet eller för att samla andra dyra lån och krediter och få ner månadskostnaden.
Men räntorna kan vara höga, vilket gör totalkostnaden onödigt stor. Det finns dock sätt att låna pengar till lägre ränta och bra villkor – så här gör du.

Nya regler för privatlån

I början av året kom regeringen med ett förslag om räntetak och en totalkostnad på lån för högkostnadskrediter. Detta för att stoppa oseriösa långivare. Förslaget trädde i kraft den 1 september och innebär att ett lån inte får ha en ränta på mer än 40 procentenheter över referensräntan. Det innebär att privatlån, eller blancolån som de även kallas, i dag inte får ha en ränta över 39,5 procent eftersom referensräntan ligger på -0,5 procent. Dessutom får inte kostnaden för lånet överstiga lånebeloppet.

Lägre ränta genom låga kostnader

39,5 procent i ränta är dock fortfarande väldigt högt, men det finns alternativ till de höga räntorna. Genom att strunta i storbanker och nischbanker går det att få både längre ränta och bättre villkor. Lendify är en marknadsplats för lån som kopplar ihop privatpersoner som vill låna pengar med privatpersoner som vill låna ut pengar. De erbjuder bara den digitala plattform där lånen förmedlas och har alltså inte de mellanhänder eller kontor som bankerna har – och därmed lägre kostnader.

– När du lånar pengar hos oss kan vi ofta erbjuda dig en lägre ränta än bankerna eftersom vi skurit bort mellanhänderna och genom teknik har byggt upp en långt mer effektiv verksamhet än bankerna. Vi sätter räntan individuellt och just nu ligger vår nominella ränta mellan 2,95 och 17,00 procent, säger Erik Wikander, marknadschef på Lendify.

Betala i tid – sänk räntan

Med Lendify finns det möjlighet att sänka din ränta genom lojalitetsprogrammet Lendify Rewards, enbart genom att betala dina räkningar i tid. Poängen kan bytas ut mot upp till en sjättedel av räntan i rabatt.

Att ansöka om ett lån hos Lendify tar bara två minuter och sker helt digitalt. Om ansökan blir godkänd kan du få pengarna utbetalda direkt då de erbjuder direktbetalning, oavsett om det är kväll eller helg.