Välj rätt typ av lån och spara pengar

Bolån, privatlån, blancolån och snabblån.
Det finns flera olika typer av lån, som har olika påverkan på din privatekonomi.
Här är 4 saker att tänka på innan du ansöker om ett lån.

Akta dig för dyra sms-lån

Sms-lån är enkla att få och i stort sett alla som söker får lån. Sms-lånen är oftast mindre belopp, upp till 10 000 kronor och de betalas ut snabbt (därför kallas de också snabblån). Men som låntagare åker du på att betala både höga avgifter och räntor för dina lånade slantar och det är inte ovanligt med en effektiv ränta (med avgifter inkluderat) på flera hundra eller till och med tusen procent. Undvik därför att lockas av sms-lån, oavsett hur enkelt det är att få.

Avbetalningar och krediter är också lån

Många butiker, både digitalt och fysiska butiker, erbjuder olika typer av avbetalning och krediter. Men kom ihåg att avbetalningar och krediter också är lån, av pengar som du kanske inte har just nu. Eftersom det alltid tillkommer ränta och avgifter blir därför det du har köpt betydligt dyrare än om du skulle betalat allt på en gång. Så om du inte har pengarna till att betala just nu är det bättre att vänta och spara ihop till det du vill köpa i stället för att ta det på avbetalning.

Stor risk att hamna hos inkasso eller Kronofogden

Om du väljer ett lån eller en avbetalning med hög ränta kan det snabbt bli en snöbollseffekt av räntan som gör att du till slut inte har råd att betala månadsavgiften. Och förutom att det gräver ett stort hål i din plånbok riskerar det att ge dig betalningsanmärkningar som gör det omöjligt för dig att exempelvis ta ett bostadslån eller andra mer seriösa lån i framtiden.

Det finns bättre alternativ till bankernas blancolån

Ett betydligt bättre alternativ till sms-lån eller dyra krediter är blancolån, även så kallade privatlån. Blancolån och privatlån har samma betydelse och innebär ett lån utan säkerhet. För att få ett privatlån behöver du genomgå en noggrann kreditprövning, ha en säker inkomst och inte ha några betalningsanmärkningar. Banker och nischbanker har länge erbjudit privatlån till varierande räntor. Ett nytt sätt att låna pengar är genom peer to peer, där Lendify är Sveriges största aktör. De erbjuder privatpersoner att låna av varandra till en mer fördelaktig ränta. Om du betalar i tid kan du dessutom få en ännu lägre ränta med lojalitetsprogrammet Lendify Rewards. Ett sådant privatlån kan också vara ett bra sätt för att samla andra dyra lån och krediter för att sänka sin månadskostnad och på så sätt få en bättre privatekonomi.